198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

CULTUURSHOCK: OOK SCHOONMAAKWERELD BELGIЁ KANSRIJK VOOR AMBITIEUZE PROFESSIONALS

Als nieuw YOUNG IFMA bestuurslid heb ik deze keer de eer een column te schrijven. Daarom vertel ik u graag mijn ervaringen in de facilitaire wereld in Belgiё. Ik ben afgestudeerd aan de Hoge Hotelschool Maastricht en heb vervolgens een paar jaar gewerkt als catering- en schoonmaakadviseur bij het onafhankelijke adviesbureau ATIR Nederland. Daarop heb ik de overstap gemaakt naar het zusterbedrijf in Belgiё, waar ik momenteel ook werkzaam ben als facilitair adviseur (catering en schoonmaak). 

Overigens wil ik eerst een taboe uit de wereld helpen. Sommige mensen zien het werken in de schoonmaakwereld als iets waarvoor zij zich moeten schamen, omdat de term schoonmaak niet fancy klinkt. Mensen denken vaak te beperkt, doordat ze simpelweg niet weten wat de organisatie van de schoonmaak binnen een gebouw met zich mee brengt. Het is juist een werkveld waar je jezelf als young professional op vele vlakken kan ontwikkelen en waar je constant wordt uitgedaagd door innovaties, kostenbesparingen en toenemende kwaliteiteisen. In mijn huidige functie als adviseur ben ik onder andere bezig met grootschalige projecten waarbij adviesvaardigheid is vereist, werk ik mee aan uiteenlopende adviesvraagstukken, aanbestedingen, kwaliteitscontroles, calculaties, plan ik sales activiteiten, zoek ik naar leads en voer ik werving en selectieprocedures uit. Daarnaast onderhoud ik ook mijn eigen klantenbestand. U ziet: een dynamische job met elke dag opnieuw leuke uitdagingen en deadlines. 

Om even terug te komen op mijn overstap van Nederland naar Belgiё. Ik dacht: no worries. Ik heb ervaring, ben een halve Belg en woon op de grens, dus enige omgang met Belgen is mij niet vreemd. Dit bleek in de praktijk toch een heel ander verhaal. De manier van zaken doen, de samenwerking met derden, het risicomijdende gedrag, de professionaliseringsslag en de totale facilitaire wereld worden hier toch anders ingevuld. Een voorbeeld is het nieuwe werken. Dit heeft een grote impact op Facility Management. In Nederland wordt dit als standaard beschouwd, terwijl in Belgiё nog verdere ontwikkelingen verwacht worden. Of wat te denken van de verschillen m.b.t. Total Facility Management (TFM). 

Ik zie hier in vergelijking met Nederland nog vele mogelijkheden en kansen, wat het werken in de facilitaire wereld in België zo uniek maakt. Enkele aspecten zijn bijvoorbeeld: kwaliteitsopvolging, professionalisering,TFM, hospitality, digitalisering, relatiebeheer, centralisatie, duurzaamheid,… Hierdoor werd tevens mijn interesse gewekt om naast mijn huidige job wat extra te doen en zo kwam ik in contact met Young IFMA. De doelstelling van Young IFMA om de (zelf-)ontwikkeling van Young Professionals in het facilitaire werkveld te bevorderen via een jong, dynamisch platform door middel van kennisoverdracht en networking sprak mij direct aan. Dit is precies het extra waar ik naar op zoek was. Ik breng kennis bij en tegelijkertijd verwerf ik kennis, ik ervaar leuke samenwerkingen en ontmoet nieuwe connecties. Zoals u bijvoorbeeld! Ik kijk ernaar uit u te ontmoeten op één van de volgende IFMA-evenementen en misschien wel te sparren over de ontwikkelingen in de snel veranderende facilitaire wereld. 

Marjolein de Detter
Facilitair Adviseur – onafhankelijk adviesbureau Atir Belgiё
Bestuurslid Young IFMA